Kakav način razmišljanja takav život - 5 razloga zašto je to tako

Vjeruješ li u snagu uma? Smatraš li da je tvoj um korijen svih tvojih jada ili uspjeha?

Ako samo pogledamo sve uspješne ljude možemo primijetiti da ono što im je zajedničko je pozitivan, uspješan i ustrajan način razmišljanja ili mindset prema bilo kojoj situaciji. Primjer su najveći svjetski izumitelji koji ne bi mogli izumiti žarulju, bicikl, telefon itd. da nisu ustrajno razmišljali kako će pronaći način ili nešto izgraditi i nakon što su doživjeli nebrojene neuspjehe u svojim pokušajima. Ili uspješni poduzetnici, ne bi bili tako uspješni da su samo gledali kako uštediti i živjeti život bez rizika. Ili svjetski vođe koji ne bi mogli osvojiti tolike teritorije da su imali način razmišljanja običnog vojnika.

Naš mindset tj. način razmišljanja je sve!

Prema poznatoj psihologinji Carol Dweck, naš mindset tj. način razmišljanja je izvor onoga što želimo u svom životu i hoćemo li to postići ili ne. Taj naš mindset je skup ideja, misli, ali i stavova i uvjerenja koje je često teško promijeniti. U te misli vjerujemo!

Prema Carol Dweck postoje dvije vrste mindseta: fiksni (fixed mindset) i razvojni (growth mindset).

Sjećaš li se poznate priče o zecu i kornjači? Zec je bio potpuno siguran da je pobijedio u utrci pa je tijekom utrke zaspao. Kornjača se polako kretala i vjerovala je da ima priliku pobijediti. Kad se zec probudio, počeo je brzo trčati, ali je bilo prekasno - kornjača je pobijedila. Zec je imao fiksni način razmišljanja i vjerovao kako njegova urođena sposobnost brzine znači da će uvijek pobijediti. A kornjača je imala razvojni način razmišljanja. Vjerovala je kako se mora jako potruditi za pobjedu. Kornjača se nije bojala poraza, samo je pokušavala i pokušavala i na kraju uspjela.

Dakle, netko tko ima razvojni način razmišljanja vjeruje da može postići ono što želi u svom životu učenjem, vježbom i upornošću. Takva osoba uči na pogreškama i povratnim informacijama. Vjeruje kako uvijek može pronaći način riješiti izazov i postići svoje životne ciljeve. S druge strane osoba s fiksnim načinom razmišljanja vjeruje kako je rođena sa svojim talentima i sposobnostima koje su nepromjenjive. Drugim riječima, vjeruje da ako nešto ne može i nema mogućnosti, oda tu nema potencijala za promjenu.

Koji je tvoj mindset? Jesi li zec ili kornjača? Dobro razmisli, jer on njemu ovisi tvoj život! A ako još uvijek ne vjeruješ u to, u nastavku je 5 važnih razloga koji pokazuju da je mindset tj. način razmišljanja ključ neuspjeha ili uspjeha, patnje ili sretnog života.

Pravi način razmišljanja tj. FitMindset je jamac naše sreće

Uzmimo u obzir da se uspjeh događa povremeno i kada se dogodi, ima tendenciju nestati jednako brzo kao što je i došao. Naravno, uspjeh se može definirati na jedinstven i osoban način. Za neke će ljude uspjeh biti povezan s količinom prihoda koji ostvaruju ili društvenim statusom koji imaju dok će za druge to biti osjećaj sreće s onim što čine za druge ili koji trag ostavljaju na ovom svijetu. Kakav god bio za svakoga od nas, uspjeh je nešto što ne bi trebali prepustiti sreći.

Vrlo je riskantno čekati da se stvari dogode magično, pogotovo ako je sreća ono što riskiramo. Puno je bolje biti ona osoba koja sama stvara svoju sreću, zar ne? A za to trebamo imati način razmišljanja o stvaranju vlastite sreće kako bi živjeli ispunjen život. Trebamo preuzeti odgovornost za vlastiti život, za sve što nam se događa. Jedina osoba koja može odlučiti hoće li biti uspješna ili ne si TI!

Sve ovisi o nama. Mi imamo kontrolu nad vlastitim životom čime se automatski povećava povjerenje i sigurnost u nas same. Tada nam rezultati više nisu nedostižni, prestajemo biti žrtve okolnosti, a postajemo kreatori vlastite sreće i života.

FitMindset može razviti strateško razmišljanje i riješiti naše probleme

Kao što kaže Einstein-ova poznata izreka:

„Ne možemo riješiti problem koristeći isti način razmišljanja kao kad smo stvorili problem“.

Ako svoje vrijeme i energiju stalno usmjeravamo na sam problem, ne možemo učiniti ništa kako bi ga riješili, jer ono što jedino vidimo je PROBLEM. „Ne razumijem zašto mi se ovo događa.“, „Nemam sreće!“, „Zašto ništa ne može ispasti kako treba?!“, „Zašto mi se to događa?“ – način je razmišljanja s kojima ne možemo krenuti naprijed. Ako želimo nešto riješiti, trebamo se odmaknuti od onog što ne funkcionira i početi tražiti rješenja. Trebamo prestati primjećivati i žaliti se na sve što ne valja već početi se pitati što možemo učiniti da to popravimo.

FitMindset može pretvoriti neuspjeh u priliku

Gledanje na neuspjeh kao na znak da nešto nije za nas ili da nikada nećemo ostvariti ono što želimo je upravo način razmišljanja koji će nas odvajati od naših ciljeva. Ako postoji nešto što može kočiti naš uspjeh onda je to upravo strah od neuspjeha.

Razvojni način razmišljanja može nam pomoći pronaći način da se stvari dogode. Ovakav način razmišljanja može se steći činjenjem tisuću i jedne pogreške, ali korištenjem tih pogrešaka za učenje i dobivanje novih informacija kojima ćemo sljedeći puta postići bolje uspjehe.

Uhvaćenost u tugu i samosažaljenje neće nam donijeti ništa dobro. Trebamo iskoristiti neuspjeh za motivaciju i ispuniti se entuzijazmom da sljedeći put odemo korak dalje. Kao i mnogi drugi poduzetnici, da past ćemo, možda i propasti, no svaki puta trebamo moći ustati. Takav način razmišljanja pomoći će nam da prihvatimo neuspjeh, učimo iz njega, ostanemo usredotočeni na svoje ciljeve i nastavimo raditi prema njima.

FitMindset nam može pomoći da se zaljubimo u svoj život

Osjećaj zarobljenosti u poslu ili aktivnosti koju mrzimo grozan je osjećaj. Većina nas će 30 ili 40 godina života provesti radeći. Učinimo to tako što ćemo se posvetiti nečemu oko čega smo strastveni. U tome nam može pomoći način razmišljanja.

Nije važno jesi li osnivač ili izvršni direktor tvrtke ili domar ili čistačica, ključ uspjeha u tvom poslovnom životu je osjećaj prave strasti prema onome što radiš. Razvojni način razmišljanja omogućuje ti da uživaš u životu, čak i kada ti možda još mnogo toga ide po zlu. Budući da je fokus na "raditi i učiti" nove stvari, puno je lakše uživati u onome što radiš bez straha od neuspjeha.

Osim toga, poduzetnici su obično posvećeni stvaranju vrijednosti. Oni imaju svrhu i cilj koji nadilazi njih same i stvaranje, kakvo god ono bilo, čini ih sretnima.

FitMindset ti može pomoći u preživljavanju i uspješnom rastu u svijetu budućnosti

Svijet se mijenja suludom brzinom. Danas su karijere vjerojatno zanati ili poslovi koji neće postojati za nekoliko godina, a poslovi i mogućnosti koji će postojati u sljedećih 20 godina još nisu ni izmišljeni! Jednostavno trošenje X godina studiranja kako bi se specijalizirali u karijeri više ne funkcionira.

Ključ je prilagodba! Traženje alternativa i razvoj znanja i vještina koje će nam biti potrebne u budućnosti. Zato trebamo trenirati sebe i svoj um kako bi što više bili fleksibilni, sposobni odgovoriti na promjene i uspješno se prilagodili nepoznatom. Obučavanje da razmišljamo, djelujemo i sanjamo kao poduzetnik, dati će nam konkurentsku prednost bez obzira jesmo li poduzetnik ili zaposlenik i u kojem smjeru se želimo razvijati.

Nadamo se da te ovih 5 razloga motiviralo da poradiš na svom mindsetu. Jer tvoj mindset je tvoje najveće bogatstvo. Uloži u njega!

FitMindset aplikacija ti može pomoći u tome 🙂

Budi fit za život uz FitMindset novosti
Primaj praktične savjete i posebne pogodnosti za svoj wellbeing: