Kako biti sretan s 5 jednostavnih navika

Kako biti sretan?

Sreća ne postoji sama za sebe. Ona dolazi iz vaših postupaka.“ Dalai Lama

Postići stanje dugoročne sreće i zadovoljstva cilj je svakog pojedinca. Definicija sreće u kontekstu mentalnih ili emocionalnih stanja podrazumijeva pozitivne ili ugodne emocije u rasponu od zadovoljstva do intenzivne radosti, uključuje zadovoljstvo životom i subjektivno blagostanje. Unatoč tome što je definicija sreće poprilično jednostavna i svi jako dobro znamo prepoznati kada smo sretni, nije uvijek jednostavno postići taj osjećaj. Radi se prije svega o subjektivnom doživljaju svakog pojedinca, no ipak brojna istraživanja pokazuju da postoje navike u stilu života koje nam osiguravaju znatno bolju poziciju u postizanju i zadržavanju osjećaja sreće u životu.

Svatko jutro uzmi vrijeme za sebe

Vrijeme za sebe može biti uz šalicu kave ili čaja na terasi, u omiljenom kafiću, vlastitoj kuhinji ili u šetnji s kućnim ljubimcem. Veoma je bitno da već ujutro odvojimo barem nekoliko minuta za uživanje u trenutku i na taj se način pripremimo za ostatak dana. Duboko udahni i zahvali na svemu što ti donosi dan ispred tebe i osjetiti ćeš lakoću koja će te pratiti u svakom koraku.

Čitaj i slušaj sadržaj koji te osnažuje

Ključan preduvjet za biti sretan je da budemo prisutni na mjestu i u vremenu u kojem se nalazimo, sada & ovdje. Često nas digitalni svijet odvlači od tog cilja, posebice se to odnosi na društvene mreže i medijske portale sa sadržajem koji nas opterećuje i uznemirava. Koristi sadržaj koji ti je koristan, edukativan i zabavan, doprinosi opuštanju od stresa,  i podržava tvoje mentalno zdravlje.

Provedi aktivno vrijeme u prirodi

Priroda nas vraća u ravnotežu, smiruje i regenerira naše tijelo i um. Kombinacija lagane fizičke aktivnosti i boravka u prirodi ima brojne pozitivne učinke na naš organizam:  popravlja raspoloženje, pomaže riješiti se stresa, jača imunitet, smanjuje nesanicu i pozitivno utječe na samopouzdanje. Dopusti si da postaneš dio prirodne ravnoteže bilo u šumi, u svom vrtu ili parku i odgovor na pitanje kako biti sretan doći će iznutra.

Zdrava prehrana kao temelj dobrog osjećaja

Zdrava prehrana prema rječniku Cambridge Universityja je ona koja za koju se vjeruje da je dobra za ljudsko zdravlje jer ne sadrži umjetne kemikalije niti previše šećera ili masti. Zdrava prehrana i zdrave prehrambene navike ponajprije uključuju svakodnevan unos sezonskog voća i povrća, proteina te dovoljan unos vode. Prehrana koju konzumiramo uvelike utječe na naše raspoloženje, pamćenje i opće stanje našeg organizma. Zdrave navike pospješuju naš osjećaj samopouzdanja, motiviranosti, smanjuju nesanicu, osjećaj umora i stresa te uvelike umanjuju rizik od raznih bolesti.

Uključi meditacije u svoj dan

Meditacija nas vraća sebi, pomaže nam da se dovedemo u ravnotežu i uzemljenost. Otvara nam prostor unutar nas samih da se bolje upoznamo te nas povezuje s vlastitom snagom. Pomaže nam da izgradimo otpornost na vanjske utjecaje i događaje. Već 5 minuta dnevno provedenih u jednostavnoj meditaciji za početnike znatno povećava nas osjećaj zadovoljstva, ispunjenosti i poboljšava naše opće mentalno zdravlje.

Budi istovremeno ustrajna i nježna osoba prema sebi dok uvodiš nove, „sretne“ navike u život. Uz korištenje FitMindset aplikacije to možeš jednostavnije i lakše 🙂

Još nemaš svoj FitMindset profil?

Budi fit za život uz FitMindset novosti
Primaj praktične savjete i posebne pogodnosti za svoj wellbeing: